Do jakich potraw nie można pić wina?

Po pierwsze wina nie można pić do zupy (choć są i tacy, którzy twierdzą, że warto pijać do zupy sherry). Adrew Jerfford, angielski znawca wina, zauważa, że zupa jest płynem i pomieszanie wina z innym płynem daje w każdy przypadku efekt swoistego zajzajeru – nieudanego i niesmacznego koktajlu. Sherry czy madera połączone z zupą dają się wytrzymać. Lepiej jest jednak nie pić do zupy żadnego wina.

Po drugie, wino nie pasuje do jajek, a więc i quiche, omletów itd. Jefford twierdzi jednak, że potrafi dobrać odpowiednie wino nawet do jajecznicy, ale przyznaje, że jest to bardzo trudne.

Po trzecie, wina nie da się pić do potraw z dodatkiem cytryny lub octu.

Po czwarte, trudno je pić z kaparami, karczochami i zawiesistymi sosami.

Po piąte, nie warto dobrych win (a tylko takie warto pijać i dziś jest ich w bród i wcale nie są drogie) pić z kiepskimi mięsami, czymś takim jak hamburgery lub chili con carne.

Po szóste, wręcz nie sposób pić wina do ryb z konserw, ryb solonych i marynowanych (np. śledzi) i wielu ryb wędzonych, przede wszystkim łososia i śledzia.

Po siódme, bardzo trudno dobrać wino do serów i często jest tak, że dobre wino w połączeniu z dobrym serem staje się obrzydliwe i powoduje że ten ser też jest w smaku obrzydliwy.

Po ósme wreszcie, nie można w żadnym wypadku, o czym już pisaliśmy, pijać żadnych ani wytrawnych ani deserowych win (poza wzmocnionymi i bardzo słodkimi) do tego, co słodkie.

http://www.savoir-vivre.com.pl/

Ten wpis został opublikowany w kategorii Stół, Wina i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Do jakich potraw nie można pić wina?

  1. Przemysław pisze:

    Ostatnio dużo pisze Pan na temat wina. Skoro już jesteśmy w temacie trunków, czy mógłbym Pana prosić o napisanie czegoś również o innych alkoholach? Osobiście najbardziej zainteresowany jestem tym, co savoir-vivre mówi na temat whisky – w jaki sposób, o jakich porach i w jakich sytuacjach można i należy ją pić i podawać, ale chętnie dowiedziałbym się czegoś również o innych alkoholach.

  2. Wojciech pisze:

    Tyle mówimy o alkoholu – o rodzaju, o porach i okolicznościach, w jakich można dany alkohol pić. Czy mógłby Pan rozwinąć kwestię ilości? Ilości nalewania trunków do odpowiednich dla nich kieliszków, ale również ilości, jaką człowiek wyznający zasady savoir vivre może wypić.

  3. krajski pisze:

    Na te dwa pytania odpowiem niebawem we wpisach.

  4. krajski pisze:

    Na Pana pytanie odpowiem niedługo.

  5. balthazarr pisze:

    A co z tzw. podsłuchami niedawnymi?

    Dowiedzieliśmy się, że np. ludzie z wyższych sfer piją:

    – wino białe do steka (obecny minister)
    – wino czerwone do owoców morza (minister, prezes banku)
    – wino i wódka w połączeniu
    – 2 l. wódki przy krótkim spotkaniu (b. minister edukacji)

    Czy warto poświęcić wpis nt. zasadności savoir-vivre? Czy jeśli ci „u góry” nie stosują, to może aby to nie jest już upadek i koniec s-v?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s