Jak doprowadzić do tego, by wino miało właściwą temperaturę?

Kilka osób przejęło się problemem jak uzyskać właściwą temperaturę wina.
Np. Pani Aleksandra napisała: Mnie natomiast zastanawia czym schłodzić wino do danej temperatury. I nie chodzi mi o rodzaj chłodziarki, tylko skąd wiedzieć, że wino ma już np. 16 stopni.
Pan Michał zaś stwierdził: Istnieją specjalne zestawy do wina m.in. z termometrem.

Andrew Jefford proponuje prostsze rozwiązanie – następujące procedury.
W dniu kiedy chcemy pić wino wkładamy rano do lodówki (w której jest zwykle temperatura 4-5 stopni).

Jeśli chcemy pić wino o temperaturze 12 stopni wyjmujemy je z lodówki 30 minut przed jego konsumpcją.

Jeśli chcemy pić wino o temperaturze 10 stopni wyjmujemy je z lodówki 15 minut przed jego konsumpcją.

Szampana, inne wina musujące, sherry fino i manzanilli wyjmujemy z lodówki kilka minut przed konsumpcją (powinny przebywać w lodówce 24 godziny) ale i tak, pisze Jefford, najlepiej będzie smakował drugi kieliszek.

Wina deserowe, słodkie i wzmocnione pijemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

Wina czerwone wstawiamy do lodówki na pół godziny przed konsumpcją.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wina i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s