Co to jest deser?

W naszym codziennym języku utarło się odnosić słowo deser do wszystkich słodkości, które pojawiają się na koniec posiłku. Deser to zatem dla przeciętnego Polaka mogą być: ciastka, ciasteczka, czekoladki, lody, kremy, budynie, galaretki. Gdy na koniec obiadu poda się np. naleśniki z bakaliami to również będzie deser.

W języku savoir vivre deser to, jak twierdzi niemiecka specjalistka od etykiety stołu Franziska de Au: ser, owoce, drobne ciasteczka i czekoladki deserowe. Przed deserem są z reguły pikantne przekąski. Przed nimi zaś serwuje się dania słodkie (franc. entremont), które mogą być ciepłe, zimne i mrożone, a zatem np. szarlotka na ciepło, sernik na zimno i lody.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Stół i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Co to jest deser?

  1. red.hair pisze:

    Warto również dodać, że i kompot zaliczany jest do deserów.

  2. krajski pisze:

    Dziękuję za dopowiedzenie. Dlatego, że kompot jest deserem (a nie napojem) podaje się go nie w szklankach tylko w kompotierkach, które są miseczkami i je się go wyłącznie łyżeczką. Kompoty od lat nie są, nie wiadoma dlaczego modne. Być może jest to skojarzenie z PRL-u, gdy w stołówkach podawano mocno rozwodnione kompoty bez owoców w szklankach. Kompot to przecież gotowane owoce podawane w owocowym „rosole” (wywarze). Gdy są właściwie zrobione są ciekawym deserem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s