Podstawowe sztućce do owoców

Jest wiele różnych sztućców do owoców, służących do ich jedzenia, obierania, wydrążania itp. Nie chcę tutaj ich wszystkich omawiać.

Interesuje mnie w tym momencie podstawowy zestaw – widelczyk i nożyk. Taki nożyk może służyć do obrania owoców, ale służy jednak przede wszystkim do ich krojenia podczas jedzenia.

Odpowiednio serwowane owoce (np. w restauracji podczas śniadanie) są już obrane i podzielone na odpowiednie cząstki oraz umieszczone we właściwym naczyniu (np. na półmisku). Przekładamy je na swój talerzyk znajdującymi się przy nich sztućcami (np. odpowiednie widelec i łyżka) i następnie spożywamy posługując się widelczykiem i nożykiem do owoców.

Nie spotkałem jeszcze (ani trzy-, ani cztero- ani pięciogwiazdkowej), gdzie podawałoby te sztućce (widelczyk jest, owszem, ale brakuje nożyka).
Pierwszy raz wziąłem ten widelczyk i zwykły nóż. Gdy jednak spojrzałem an swoje ręce (w lewej mały widelczyk, w prawej duży nóż) odłożyłem widelczyk i wziąłem zwykły, pasujący do noża, widelec.

Cóż innego mogłem zrobić?

http://www.savoir-vivre.com.pl/

Ten wpis został opublikowany w kategorii Hotel, Restauracja, Stół i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Podstawowe sztućce do owoców

  1. Kasia pisze:

    a jak jeść bób?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s