„Przewodnik po elegancji” – dlaczego niektórym kobietom brakuje elegancji? – odsłona 10

Przypomnę, że chodzi tu o książkę, która została wydana po raz pierwszy we francuskim oryginale w 1954 r. w Paryżu przez wydawnictwo Libraire Larousse, a po polsku ukazała się w 1958 r. nakładem Wydawnictwa Przemysłu Spożywczego i Lekkiego, książkę, która, jak czytamy w jego polskim wstępie, miała nauczyć Polaków na powrót (w domyśle: po mroku stalinizmu) dobrego gustu, szyku i elegancji, książkę wtedy postępową i liberalna.

A oto stosownym fragment tej książki: „Christian Dior także nie szczędził zarzutów pod adresem kobiet. Narzekał na niedbalstwo większości kobiet, złe czyszczenie obuwia, wychodzenie bez kapelusza. Kładł nacisk na staranność i drobiazgowość, jakimi należy kierować się w trosce o elegancję. Kobiety, zdaniem Diora, powinny rozumieć, że elegancja nie polega na tym, aby trwać przy swych przyzwyczajeniach”.

Ten wpis został opublikowany w kategorii „Przewodnik po elegancji”, Elegancja, Ubiór i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „„Przewodnik po elegancji” – dlaczego niektórym kobietom brakuje elegancji? – odsłona 10

  1. Yennefer pisze:

    Dzień dobry,
    chciałabym dowiedzieć, się jak ma się filozofia savoir vivre – najwyższaj jakość o której Pan często wspomina – w tym najwyższa jakość pożywienia i czy dopuszczalne jest w związku z tymspożywanie parówek z keczupem?
    Dziękuję.
    Yennefer

  2. krajski pisze:

    Jutro przed południem znajdzie Pani odpowiedź na to pytanie na stronie głównej.

  3. Konrad pisze:

    Czasami przychodzi mi do głowy pytanie które mógłbym Panu zadać więc po skumulowaniu trzech z nich wysyłam zapytanie. Po pierwsze czy wymiary poszetki są powszechnie określone? Ostatnio po zakupieniu okazało się, że po złożeniu na cztery była ona zbyt duża by wsadzić ją do brustaszy i wydało mi się to dziwne. Po drugie chciałbym zapytać Pana co robi się z pałeczkami np od suszi w trakcie i po jedzeniu. Jak prawidłowo powinno się je odkładać i czy są jakieś przyjęte standardy jak ze sztućcami? I ostatnie pytanie jest związane z podawaniem wody w restauracji. Zastanawia mnie jak ona powinna być podana. Czy kelner powinien ją przynieść w butelce, otworzyć przy nas, nalać do szklanki i zabrać butelkę? Przynieść w szklanym naczyniu ale nie w butelce byśmy sami ją sobie nalali? A może powinno być to zrobione w jeszcze inny sposób? Najczęściej spotykam się z tym, że kelner przynosi już odkręconą szklaną butelkę i stawia na stole ale wiem, że to jest nie poprawne gdyż łokci i butelek nie stawiamy na stole jednak wciąż zastanawia mnie poprawne podanie wody. Z góry dziękuję za odpowiedź.

  4. Konrad pisze:

    niepoprawne*, w tekście przeze mnie napisanym wystąpił błąd. Przepraszam.

  5. cubana pisze:

    A nie Jacqueline du Pasquier „Przewodnik elegancji” ?

  6. krajski pisze:

    Tak jest., dziękuję. Poprawiłem „de” na „du”.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s