Przepis na sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel)

Wiener Schnitzel to potrawa klasyczna, która można podać na każdym eleganckim przyjęciu i która 99,99% osób smakuje.

Dziś rano wysłuchałem w radiu pogawędki kulinarnej na temat sznycla po wiedeńsku. Dowiedziałem się, że ta nazwa jest zastrzeżona i nie można jej stosować w restauracjach wobec czegoś co nie jest przygotowane dokładnie według przepisu.

A przepis jest następujący.

Bierze się duży płat cielęciny „z kulki” (precyzyjniej z Frykanda I – z udźca). Dokładnie się go rozbija, skrapia cytryną, soli, panieruje, przede wszystkim w bułce i smaży na patelni (ma być sam na patelni i ma być wielkości patelni) wyłącznie na maśle. Gdy jest usmażony kładzie się na niego jako sadzone, którego żółtko musi być, bezwzględnie płynne. Na talerzu obok sznycla kładzie się ćwiartki cytryny i w trakcie jedzenia skrapia się go cytryna.
Zajrzałem zaraz do Internetu, by sprawdzić czy taki właśnie przepis się w nim podaje. Już w pierwszym przepisie była mowa by smażyć go na smalcu lub oleju i przybrać natką pietruszki.
Przerażają mnie takie dokonywanie zmian w klasycznych przepisach. Dziś prawie wszyscy są „mądrzejsi” lub nie zauważają, że szczegóły są ważne i że zmieniając szczegół można zepsuć potrawę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przyjęcia, Stół i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Przepis na sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel)

  1. Jacek pisze:

    Przykro mi, ale Wiener Schnitzel podaje się bez jajka sadzonego na wierzchu. Podawany z jajkiem nosi już nazwę Holstein Schnitzel. Trafnie zaś zauważył Pan, że smaży się go na maśle, smalec zostawmy dla naszych kotletów schabowych.

  2. krajski pisze:

    Zapewne ma Pan rację, że tak jest w Austrii. Poza nią zawsze spotykałem się ze sznyclem po wiedeńsku z jajkiem ( w Polsce i na Węgrzech).

  3. Krakauer pisze:

    Panowie, Wiener Schnitzel podaje się z cytryną. „Sznycel z jajkiem” to PRLowski potworek (aczkolwiek w moim rodzinnym Krakowie, leżącym wszak w granicach Monarchii Habsburskiej, komunistyczny obyczaj nie przyjął się tak intensywnie jak w Kongresówce)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s