Najkrótsza instrukcja jedzenia ryby w całości

Najbliższe środa i czwartek są dla mnie dniami intensywnej pracy. Będę przeprowadzał w te dni szkolenia z zakresu savoir vivre i etykiety biznesu w jednym z hoteli w środkowej Polsce.
Jednym z elementów szkolenia będzie klasyczne wielodaniowe przyjęcie zasiadane, podczas którego będę cały czas mówił (oraz delikatnie i z uśmiechem beształ gości).
Goście dostali kilka dni wcześniej menu, z którego modli wybrać niektóre potrawy. Wszyscy wybrali na drugie danie cielęcinę (nikt nie wybrał np., ku mojemu smutkowi, ryby w całości – podejrzewam, że wiedzieli co piszczy w trawie).

Przygotowałem więc dla nich na piśmie „Najkrótszą instrukcję jedzenia ryby w całości”. Oto ona (podana za: Franziska von Au, Zachowanie przy stole. Z języka niemieckiego przełożyła E. Pieńkowska-Rohozińska, Warszawa 2009, s. 77):

Najpierw oddzielacie cenione przez smakoszy części głowy znajdujące się tuż poniżej oczu.
Potem usuwacie płetwy: grzbietowe, brzuszną i ogona.

Wzdłuż kręgosłupa robicie cięcie, by zdjąć najpierw skórę i oddzielić górny filet.
Usuńcie teraz kręgosłup i głowę (pójdzie wam łatwiej, jeśli chwytając za ogon lekko podniesiecie rybę).

Filet ze spodu czeka już teraz na zjedzenie.

Wszystkie resztki odkładacie na specjalny talerzyk. Jeśli go przed wami nie ma poproście o niego kelnera.

Uwaga:

Sztućce do ryby używamy tylko do ryby w całości (lub jej wydzielonej części, np. dzwonka). Filet z ryby jemy samym widelcem (noża używamy najwyżej jako łopatki, którą cząstki ryby nagarniamy na widelec), a ryby takie jak śledź surowy, węgorz oraz wędzony łosoś jemy „normalnym” nożem i widelcem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Stół i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s