Sposób serwowania owoców na przyjęciu

Ten temat wywołał Pan Michał: „Jak rozwiązać problem owoców “trudnych” do jedzenia na przyjęciu? Czy i jak podawać np. banany albo owoce cytrusowe? Czy może bezpieczniej jest poprzestać na winogronach?”.

Podstawowy sposób serwowania owoców: obieramy ze skórki i kroimy tak, by można je było jeść nożem i widelcem. Owoce typu winogrona czy czereśnie podajemy oczywiście w całości i jemy palcami. Do truskawek są specjalne widelczyki, drobne owoce typu poziomki jemy łyżeczką.

Drugi sposób: podajemy cale owoce3 na paterach jako ozdobę stołu. Pod koniec przyjęcia są przekładane na talerze i jedzone.

Na przyjęciach mniej oficjalnych używamy przy ich obieraniu rąk.

Na przyjęciach oficjalnych obieramy je za pomocą sztućców nie dotykając owoców palcami.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przyjęcia, Stół i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s