Przyjęcie i dieta

Ten problem wywołał Pan Jan P.: Chciałbym poruszyć kwestię związaną z – chyba najlepiej będzie to tak określić – „wybieraniem” z talerza. Wiele osób z powodów np. zdrowotnych nie może jeść niektórych produktów. Znam osobiście osobę, dla której zjedzenie papryki kończy się dniem straconym na niemiłe sytuacje żołądkowe. Jak w takiej sytuacji zachować się po podaniu np. sałatki z w/w papryką lub potrawy zawierającej produkty niewskazane dla diabetyków? Czy należy się wówczas powstrzymać od jedzenia, czy może w jakiś delikatny sposób odgarnąć nożem/widelcem na bok talerza to, czego nie możemy zjeść?

Na ten temat pisałem już kilkakrotnie, ale chyba jednak warto do niego wracać.

Zasada jest prosta – powinniśmy wywoływać wrażenie, że jemy każdą potrawę. Najlepiej jak każdej przynajmniej spróbujemy (zjemy odrobinę). Nie oznacza to jednak, że musimy próbować wszystkiego co jest na talerzu. W skrajnych wypadkach można też jednak markować jedzenie (nawet próbowanie).

Nie wolno zatem jedynie ostentacyjnie manifestować, że czegoś nie weźmiemy do ust. To bowiem nie tylko sprawi przykrość gospodarzom, ale może wywołać szereg innych negatywnych skutków.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Przyjęcie i dieta

  1. Kinga pisze:

    Kiedyś czytałam, jak Pan opisywał sposób, w jaki organizje Pan pokazowe przyjęcie. I napisał Pan tam, że wysyła Pan zaproszonym osobom dodatek do zaproszenia w formie pytania o danie które chcą jeść na tym przyjęciu. Chciałabym zapytać więc Pana, jak się to odbywa technicznie i jak brzmi treść takiego dodatku?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s