Kolejność podawania dań na przyjęciu

Problem ten poruszył Pan Dominik Jan Domin: Dużo pozycji nt. SV podaje inną kolejność: najpierw przystawki zimne, potem gorące, potem zupy. Pan oddziela zupami przystawki zimne od gorących. Wydaje mi się to ciekawe i uzasadnione ze względu na smak. Czy mógłby Pan rozwinąć ten temat?

W „Protokole dyplomatycznym” Tomasza Orłowskiego czytamy (na stronie 293), że albo podajemy zupę albo ciepłą przystawkę. Pisze on: „Wybór pomiędzy ciepła przystawką a zupą dyktują zazwyczaj względy lokalnej tradycji (tu Orłowski opisuje jak to jest w poszczególnych krajach).

Wydaje się, że Orłowski opisuje po prostu obecną, najczęściej występującą, upraszczającą praktykę w dyplomacji.

Edward Pietkiewicz podaje w prascy „przyjęcia w biznesie i nie” (na stronie 91-92) 6 schematów podawania potraw. Przystawka gorąca występuje tylko w schemacie następującym:
przystawka zimna
zupa
przystawka gorąca
danie mięsne
deser
kawa
Moja ulubiona autorka, do której mam pełne zaufanie, Franziska von Au w pracy pt. „Zachowanie przy stole” pisze: „Gorąca przystawka (franc. „hors c`oeuvre chaud”) podawana jest zawsze po zupie” (str. 62).

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przyjęcia, Stół. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Kolejność podawania dań na przyjęciu

  1. Piotr pisze:

    Przyznam się, że bardzo ważne są te zasady, ale ile trzeba odczekać po podaniu danej przystawki czy dania? Czy trzeba dać odczekać gościom np. 10 minut po obiedzie? Łączenie słodkiego na przykład po rybie nie jest wskazane… Pewnie po przystawce powinno się podać po 5 minutach bo ludzie będą głodni.

  2. Odpowiem po świętach.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s