Sposób podawania potraw na przyjęciu

Problem ten zgłosił Pan Piotr: Przyznam się, że bardzo ważne są te zasady, ale ile trzeba odczekać po podaniu danej przystawki czy dania? Czy trzeba dać odczekać gościom np. 10 minut po obiedzie? Łączenie słodkiego na przykład po rybie nie jest wskazane… Pewnie po przystawce powinno się podać po 5 minutach bo ludzie będą głodni.

Kolejność podawania potraw jest tu ściśle określana. Ściśle określony jest też moment, w którym podajemy następną potrawę.

Desery podawane są po ostatnim daniu. Jeśli ryba jest ostatnim (a zatem jedynym) daniem podamy po niej coś słodkiego.

Gdy goście jedzą określone danie obsługa czeka aż skończy ostatni. Wtedy zbiera się brudne talerze i gdy zabierze się ze stołu ostatni podaje się natychmiast kolejne danie.

Jeśli kolejne danie wymaga dłuższej obróbki i goście musieliby na nie czekać przy pustym stole np. 10 minut podaje się drobna przekąskę, by taka sytuacja nie wystąpiła.

Goście nigdy nie mogą siedzieć przy pustym stole.

Po zjedzeniu przez wszystkich gości ostatniego deseru i sprzątnięciu brudnych talerzyków następuje jedna z dwóch sytuacji.

Pierwsza:

Podaje się kawę i gdy wszyscy ja wypija gospodyni ogłasza zakończenie przyjęcia i wszyscy wstają od stołu.
Druga:

Po zjedzeniu przez wszystkich gości ostatniego deseru gospodyni zaprasza gości na kawę do drugiego pomieszczenia lub do drugiego stołu w tym samym pomieszczeniu.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przyjęcia, Stół. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Sposób podawania potraw na przyjęciu

  1. Michał pisze:

    Zastanawia mnie pewna kwestia. Czy zgodne z zasadami savoir-vivre jest trzymanie prawej ręki na sercu, w trakcie hymnu narodowego? Wiem, że np. Stanach Zjednoczonych jest to tradycja – u nas dla wielu osób, sposób oddania wyjątkowego szacunku dla hymnu – ale jak wygląda to z punktu widzenia dobrego wychowania? Pozdrawiam Michał

  2. Kasia pisze:

    Jak się ogłasza koniec przyjęcia? W moim domu byłoby coś takiego nie do pojęcia, że gospodyni gości wyprasza. U nas zerka się ukradkiem na zegarek lub mówi o planach na jutrzejszy dzień. Gdyby moja babcia, mama, albo ja (gdy będę mieć własny dom i będę zapraszać rodzinę) powiedziała „kochani, to koniec przyjęcia”, wszyscy by się obrazili i obgadywali nas przez pół roku

  3. Ogł0osze nie końca przyjęcia nie oznacza wyproszenia gości z domu. Oznacza tylko, że zakończyło się przyjęcie zasiadane, ze nie trzeba już siedzieć przy stole.

  4. Barbara pisze:

    Pozwole sobie dodac komentarz dotyczacy „slodkiego” po rybie lub innym daniu glownym o wyrazistym smaku i zapachu. W wielu eleganckich restauracjach podaje sie wtedy sorbet cytrynowy lub cos podobnego – nie jest to deser, ale „przerywnik” – cos chlodnego, niezbyt slodkiego, ale o swiezym, cytrusowym lub mietowym smaku..Potem mozemy bez problemu podac nawet i tort czekoladowy i jego smak nie bedzie sie klocil z jedzona wczesniej ryba. Uwazam takie rozwiazanie za eleganckie i pyszne.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s