Charakterystyka stypy

O to zapytała się Pani Anika: Mam kilka pytań odnośnie organizacji i przebiegu stypy:
-jak długo powinna trwać?
-gdzie powinna się odbyć?
-kto powinien organizować stypę i jakie są obowiązki organizatora?
-jakie potrawy powinno się podawać?
-czy można wyjść ze stypy przed jej zakończeniem?

Stypa niczym nie różni się od przeciętnego proszonego obiadu. Jej celem jest nakarmienie tych, którzy przybyli z daleka na pogrzeb.

Oczywiście teoretycznie powinno się… na niej wspominać zmarłego, ale to często jest bardzo trudne emocjonalnie dla rodziny i można to pominąć. Lepiej niech goście sami podejmują ten temat w małych grupach, jeśli czują taka potrzebę.

Można traktować stypę jako stworzenie warunków do tego właśnie.

Organizatorem stypy jest najbliższa rodzina zmarłego.

Można ją opuścić po podaniu ostatniego dania (wcześniej ją opuszczamy, gdy mamy pociąg lub bardzo daleko do domu).

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Pogrzeb i żałoba. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Charakterystyka stypy

  1. Oczarowana pisze:

    A czy jest w ogóle obowiązek organizowania stypy (z punktu widzenia sv)?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s