Przebieg najbardziej oficjalnego przyjęcia

Taki problem zgłosiła Pani Zuzia: Wiem, że blog dotyczy klasy średniej. Mam jednak prośbę o poruszenie tematu klasy wyższej. Chodzi mi o scenariusz, opis lub zasady przyjętej etykiety przy stole na oficjalnych proszonych kolacjach. Może to być nawet Biały Dom lub Pałac Królowej : ) Pomyślałam sobie, że może Panu łatwiej dotrzeć do takich informacji. Ja, niestety, pogubiłam do nich dojścia. Z tego co kojarzę, była tam mowa m.in. o 12 gorących daniach o gramaturze do 100g, które wchodzą i schodzą ze stołu co 10-15minut. Pamiętam, że osoba opisująca taką kolację skwitowała to tym, że po takim przyjęciu goście udają się do restauracji zaspokoić głód, bo nie wypada ‚rzucać się’ na posiłki, których wielokrotnie nie byli w stanie nawet skosztować. I z pewnością nie chodzi tu o przedwojenną arystokrację, ponieważ serię tych artykułów czytałam ok 10-15lat temu.

Przyjęcie zasiadanie przy stole to najwyższa forma przyjęcia. Ma ono różne stopnie. Jest i najwyższy, najbardziej formalny i uroczysty. Może być stosowany (i jest) w życiu prywatnym. Najczęściej występuje na dworach, w dyplomacji i w wielkim biznesie.

Takie przyjecie składa się z trzech przyjęć: aperitif w pierwszym pomieszczeniu (ok. 15 minut), właściwe przyjęcie w drugim pomieszczeniu (2-3 godziny), kawa w trzecim pomieszczeniu (ok. 15 minut).

Po aperitifie goście przechodzą w parach w określonym porządku do stołu. Po toaście, który wznosi gospodarz zaczyna się posiłek, który obejmuje z reguły 12 dań (może być ich więcej).

Dania i napoje są podawane według zasad procedencji i w serwisach rosyjskim (zwanym też przez niektórych niemieckim) – z tacy z prawej strony gościa i angielskim (dotyczy to pieczeni – kroi ją kelner lub sam gospodarz i jest roznoszona według zasad procedencji na talerzach).

Na zjedzenie jednej potrawy goście mają 10-15 minut. To wystarczy tym bardziej, że wielkość potraw jest taka, by goście mogli wszystkie jej zjeść i na koniec nie mieć doznania, że było to „obżarstwo”.

W podręcznikach można znaleźć jedną uniwersalna zasadę dotyczącą przyjęć: nigdy nie przychodź na nie głodnym. Chodzi o stosowne zachowanie i skupienie uwagi na osobach, a nie na jedzeniu.

Więcej szczegółów będzie we wpisie dotyczącym przebiegu posiłku dwunastodaniowego w restauracji w Złotej Dolinie.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przyjęcia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Przebieg najbardziej oficjalnego przyjęcia

  1. taka sobie zuzia pisze:

    Dziękuję bardzo.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s