Gdy gość wyjada potrawy

Ten problem zgłosiła Pani Weronika: A co w sytuacji gdy stawiamy na stole jakieś potrawy, przekąski i jeden z gości zawsze gdy jest zapraszany wyjada wszystko (brzydko mówiąc) nie zważając na innych zanim oni zjedzą poprzednie dania?
Rozwiązanie jest proste. Savoir vivre podpowiada, by każdą potrawę umieszczać w jednym półmisku na 3-4 osoby, tak by każdy miał każdą potrawę pod ręką. Jeśli zatem przy stole siedzi 12 osób i jest między innymi np. ryba po grecku, to powinny być minimum trzy półmiski z nią rozstawione: po środku, na jednym końcu stołu i na drugim.
Jeśli mamy gościa obżartucha i 12 osób stawiamy 4 półmiski, tak, by trzy były daleko od niego.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Stół, Zachowania niewłaściwe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s