Etykieta arystokracji włoskiej

Rozmawiałem wczoraj telefonicznie z ks. Tomaszem ze Złotej Doliny. W Złotej Dolinie świeciło właśnie słońce i było, w cieniu 19 stopni. Wszędzie kwitną grudniowe (jak to brzmi) kwiaty. Ale nie o tym chciałem pisać.
Ksiądz był ostatnio na proszonym obiedzie (oczywiście o 20,00) u jednego z okolicznych proboszczów, który pochodzi ze starej, szlacheckiej rodziny z Genui.
Wszystko było zatem według etykiety. Piękny udekorowany stół (srebrne świeczniki i na srebrnych paterach i w srebrnych półmiskach wszystkie praktycznie owoce świata). Srebrna zastawa (półmiski, miseczki, talerze podstawowe), srebrne sztućce. Wszystko stare. Na srebrnych talerzach podstawowych leżały płócienne przekładki, a nie stawiano dopiero talerze porcelanowe. Na szczytach stołu siedzieli gospodarz-proboszcz i starszy wikary. Młodszy wikary podawał do stołu według serwisu francuskiego (z lewej strony nakładał gościom z półmisków). Na miejscu gościa honorowego (po prawej stronie proboszcza siedziała jego matka).
Jednym z dań była zupa krem o pikantnym smaku, której składu ks. Tomasz nie potrafił zidentyfikować. Każdy gość dostał do tej zupy dwie piękne, malutkie miseczki z małymi łyżeczkami (czy raczej chochelkami). W jednej miseczce był tarty ser, a w drugiej …cynamon. Wszyscy dosypywali to do zupy.
I teraz kilka ciekawostek związanych z etykietą.

Tylko matka gospodarza kładła sztućce, po zakończeniu jedzenia dania, na godzinę piątą. Wszyscy pozostali kładli je precyzyjnie na godzinę szóstą.

Na stół postawiono kryształowe dzbanki z wodą, ale wino, które było w kryształowych karafkach stało z tyłu na pomocnikach i polewał je usługujący wikary.

Nie było masła (Włosi masła do pieczywa nie jedzą, ale to było przyjęcie savoir vivrowe).

Na talerzyku do pieczywa wikary usługujący kładł dwa kawałki bułki (ale nie kromki) i gdy ktoś je zjadł znowu dokładał dwa kawałki.

Kawę na koniec wypito siedząc kręgiem przy wielkim starym kominku, na którym płonęły olbrzymie polana (wieczorem i w nocy jest kilka stopni).

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przyjęcia, Savoir vivre zagranicą, Sprawy honorowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Etykieta arystokracji włoskiej

  1. Wojtek pisze:

    Szanowny Panie Doktorze,
    Ten Pana wpis jest niezwykle intrygujący, a zwłaszcza rola młodszego wikarego i dysonans między jego rolą, a rolą starszego wikarego, który jest mu równy urzędem, a siedział na zaszczytnym (jak rozumiem) miejscy przy końcu stołu, vis a vis gospodarza.
    Zastanawiam się, czy ta rola wynikła z:
    a) niskiej na razie pozycji młodszego wikarego,
    b) wręcz przeciwnie – otoczenia gości szczególną troską, w związku z tym powierzenie usługiwania osobie o dość wysokiej godności.
    c) a może to specyfika środowiska – księży, którzy jak nikt wiedzą, że „Chrystus przyszedł, by służyć, nie by mu służono…”
    Zastanawiam się, jak by wyglądała analogiczna sytuacja we włoskiej rodzinie arystokratycznej, czy na takim obiedzie służbę do stołu powierzono by np. synowi w wieku młodzieńczym?

    Swoją drogą przypomniała mi się niedawna rozmowa z przyjacielem, który kończy seminarium duchowne (Poszedł tam po ukończeniu innych studiów, jest więc przed 30-tką). Twierdził (a ja przez wzgląd na starą przyjaźń się z nim droczyłem) że uczono ich, że „kapłaństwo uszlachetnia” w sensie „uszlachca”, czyli księży niezależnie od pochodzenia traktuje się jak szlachtę (jako dowód powoływał się na przepisy zakonów rycerskich, do których wstęp mają tylko arystokraci świeccy, za to wszyscy księża. Wiem, że każdy ksiądz może sobie ustanowić herb (choć w praktyce robią to tylko biskupi, którzy i tak są od wieków nazywani „książętami kościoła”).
    Czy SV wypowiada się na ten temat?

    I wreszcie ostatnie pytanie dość drobiazgowe – czy dobrze zrozumiałem, że srebrne talerze pełniły na tym obiedzie tylko rolę dekoracji, zaś używane były talerze porcelanowe?
    Czy srebrne talerze zawsze są używane w ten sposób?

    Pozostaję z szacunkiem, liczę na odpowiedzi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s