Gdzie i jak trzymać lewą rękę podczas jedzenia zupy

Ten problem zgłosiła Pani Lucyna: Czy są jakieś uzgodnienia co do sposobu trzymania rąk na stole podczas i między posiłkami? Czy podczas posiłku (np. jedząc zupę) należy lewą rękę trzymać na stole zwiniętą w luźną pięść (kciuk dotyka lekko środka palca wskazującego, reszta palców luźno zgięta), czy w jakiś inny sposób?

Na kontynencie, ręce zawsze trzymamy otwarte na stole. Taka jest etykieta. Poza tym zaciśnięte dłonie oznaczają agresję lub przerażenie.

Gdy jemy zupę lewa ręka spoczywa zatem, otwarta, na stole.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mowa ciała i zmiana miejsca, Stół. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Gdzie i jak trzymać lewą rękę podczas jedzenia zupy

  1. Lucyna pisze:

    Dziękuję za odpowiedź. Dopytam jeszcze, „lewa ręka spoczywa zatem, otwarta, na stole” oznacza, że leży, kolokwialnie mówiąc „plackiem”, zupełnie płasko, czy palce mogą być ugięte i lekko podwinięte? Dla ilustracji: http://universitypost.dk/files/universitetsavisen.dk/imagecache/930x/pictures/margrethe3.jpg (pierwszy pan od licząc prawej strony zdjęcia contra drugi pan).

  2. Według podręczników dłoń powinna być otwarta i spoczywać na stole bokiem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s