Jeszcze raz o cukrze

Ten temat poruszyła Pani Oczarowana: Swoją drogą, ciekawe: która postać cukru jest bardziej odpowiednia dla ludzi savoir- vivre? Czy jest jakaś różnica pomiędzy tym nakładanym łyżeczką, a tym w kostkach?

W świecie savoir vivre obowiązuje zasada: wszystko ma być najwyższej jakości. Cukier po zmieleniu traci wiele swoich właściwości smakowych i staje się mdły. Zawsze zatem podawano go w kawałkach. WS pewnym momencie historycznym trudno go już było kupić w kawałkach. Wtedy pojawiły się kostki cukru i tu zasada savoir vivre stała się tylko formalna. Gościom powinniśmy serwować cukier w kawałkach.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Herbata, Kawa, Stół. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s