Cydr i savoir vivre

Pan Paweł zadał następujące pytanie: Czy z punktu widzenia SV cydr jest czymś wartościowym? I jeśli tak, to w czym się go pije?

Cydr to elegancki (bo wysokiej jakości) napój gaszący pragnienie. Nie podajemy go do posiłków, ale możemy go podać pomiędzy posiłkami. Jak wszystkie napoje gaszące pragnienie (soki, woda) podajemy go w kieliszkach do wody (duże kieliszki).

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Stół i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Cydr i savoir vivre

  1. Paweł pisze:

    Czy ten kieliszek to goblet?

  2. Paweł pisze:

    I czy chodzi o tego typu kieliszki?

  3. Panu Pawłowi: niekoniecznie goblet. Goblet ma krótka nóżkę. Skłania zatem do brania go za czaszę. Efekt: nieapetyczne ślady palców na szkle.

  4. Bledus pisze:

    1.Szkło pokazane przez Pawła nazwałbym prędzej pokalem. Goblet, inaczej czara ma szerszy i niższy kielich.
    2. Goblety są klasycznym szkłem do piw klasztornych w których specjalizują się Trappiści (specjalnie nie napisałem do „piw belgijskich” bo 1 z 6 tych browarów znajduje się w Holandii). Oto przykłady: https://www.thehunt.com/finds/MDEBWU-ultimate-trappist-glass-collection—belgian-beer-glass-set

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s