Jak i kiedy pić miód pitny

Ten problem zgłosił Pan Miś: Kiedy, jak, gdzie, w czym pić miód? Czy jest to napój szlachciców, czy raczej trunek ludowy? Czy nadaje się do pieczenia, czy wznoszenia toastów? Proszę napisać jak najwięcej.

Miód jest w zasadzie poza wszelkimi kategoriami savoir vivre, bo to napój wyłącznie polski. Kiedyś było go setki gatunków. Teraz jest kilkanaście.
Miód pijam w dużych kielichach z grubego szkła, jeśli to czwórniak lub trójniak, w kieliszkach takich jak pija się malagę lub sherry, gdy to dwójniak, dużych kieliszkach do likieru jeśli to półtorak.

Kieliszek do sherry: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sherry#/media/File:Del_Duque_Amontillado_Sherry.jpg

Miód był napojem szlacheckim, ale lud zapewne pijał też, ale tylko chyba, jako najtańszy, czwórniak.

Miody były zwykłe, korzenne i owocowe. Pamiętam jeszcze genialny smak jabłkowego dwójniaka (jedna część świeżego soku z jabłek, jedna część miodu), który wytwarzano gdzieś w latach siedemdziesiątych poprzedniego wieku. Jabłko wnosiło w napój kwasek i niepowtarzalny aromat zielonego jabłuszka.
Lubię też dwójniak maliniak.

Czwórniak (trzy części wody lub soku, jedna część miodu) to prawie wino półwytrawne. Można go pijać do jedzenia. To kwestia gustu, ale i przyzwyczajenia. Mnie zdarzało się pić go w ten sposób i byłem zadowolony. Niestety dziś czwórniak najtrudniej zdobyć.

Trójniak być może też pijano do jedzenia. Dla mnie to wino do umiarkowanego popijania bez jedzenia i oczywiście genialny (podgrzany lub nie) napój na chłody.

Dwójniak pijemy sam lub do umiarkowanie słodkich słodyczy.

Półtorak to ambrozja, którą się rozsmakowujemy. Można go jednak również pić do ciast i tortów.

Moim zdaniem czwórniakiem i trójniakiem można wznosić toasty, ale jeśli w naszym towarzystwie są cudzoziemcy trzeba im to wytłumaczyć.

W starej Polsce toasty miodem oczywiście wznoszono.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Wina i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

13 odpowiedzi na „Jak i kiedy pić miód pitny

  1. Amadeus pisze:

    Bardzo ciekawy wpis. Jednak czy aby na pewno miód pitny to wyłącznie polski trunek? Przecież w krajach germańskich i anglosaskich w tym samym okresie w historii (do dzisiaj) istniał /mead/, czyli właśnie miód pitny.

  2. Adam_M pisze:

    Czy w porze zimowej do klasycznego garnituru można włożyć na siebie kurtkę (np. długą typu husky), czy do takiego garnituru odpowiedni jest wyłącznie płaszcz?
    Pytanie motywuję tym, iż coraz częściej zarówno w mediach, jak i w stylizacjach proponowanych przez sklepy z elegancką odzieżą pojawiają się takie połączenia.
    Bardzo proszę o odpowiedź.

  3. Miś pisze:

    Jak to miód jest poza kategoriami SV??? Gdzie nasz honor, że pozwalamy nasz kraj kojarzyć z wódką, której produkcja jest przejmowana przez zagraniczne koncerny?

  4. Piwowar pisze:

    A co Pan uwaza na temat piw? Od tanich supermarketowych lagerow (2zl), przez piwa prawdziwe (tzw. „kraft”, 6-10zl), piwa zagraniczne (np. tradycyjne belgijskie lambici, 15-30zl) a napiwach lezakowanych w beczkach konczac (np. slynny Baladin Xyauyù Etichetta Oro, 13.5%, lezakowany 2.5 roku, 110zl/500ml). A co z piwami domowymi? Podobno w Bialym Domu jest mini browar.

    Jako ciekawostke dodam, ze gdy bylem w Londynie zdziwilem sie jak wielu bankowcow w trakcie pracy w porze lunchu, a nastepnie po pracy idzie do pubu na piwo. Jako, ze wszyscy ida na piwo o tej samej porze z powodu braku miejsc wiekszosc osob musi stac na ulicy, na zewnatrz. Tutaj przykladowe zdjecia obrazujace sytuacje:
    http://im.ft-static.com/content/images/cd575ab4-9f01-11de-8013-00144feabdc0.img

  5. Mateusz pisze:

    A czy mógłby Pan podać miejsca/sklepy, w których można kupić dwójniak malinowy lub jabłkowy?

  6. B. pisze:

    Spotkałem się gdzieś z opinią iż miody najlepiej smakują pite z naczyń ceramicznych lub glinianych. Czy biorąc pod uwagę specyfikę tego trunku takie naczynia są dozwolone na przyjęciach czy też spotkaniach?

  7. Panu Mateuszowi: Jabłkowego od lat nie widziałem. Maliniak kupowałem w firmowym sklepie w Nidzicy i w sklepie z miodami w Nałęczowie.

  8. Panu Misiowi:

    Pisząc „poza kategoriami” miałem na myśli tylko tyle, że nie jest znany w innych krajach, a zatem nie ma go w przepisach ogólnego, europejskiego savoir vivre.

  9. Panu Piwowwarowi:
    Piwo na oficjalnych stołach nie gości. S ą kraje, gdzie pub,licznego jego picie jest normą, ale gdy następuje oficjalne przyjęcie i tam ono się nie powinno pojawiać.

  10. Panu Amadeusowi:

    Sprawdziłem jeszcze w Wikipedii. Tam jednak mówią tylko o Polsce i Litwie.

    Myślę, że gdzie indziej to była nalewka na miodzie, a nie wino z miodu.

  11. Oppenheimer pisze:

    Panie Doktorze
    Odnośnie piwa muszę się chyba nie zgodzić. Piwo z racji swojej historii jako napój niezwykle popularny straciło na wyjątkowości ale tworzone od lat szlachetne style gdzie ogrom pracy twórców pozwala z niego zrobić produkt niesamowicie wyjatkowy który potrafi gościć na przyjęciach w konsulacie bądź u prezydenta miasta (na przykładzie Wroclawia i piwa z Browaru Stu Mostów) powoduje, że to już nie czas aby traktować tego rodzaju piwa jako ludowe (odwrotna sytuacja jak z winem gdzie napoje wyłącznie procentowe w kwocie 5zł zaczęły być nazywane winem). A co jeszcze z tradycyjnym Piwem Grodziskim zwanym w świecie „Polish Champagne” pijanym z dedykowanego szkła? Też powinno się je tak traktować.

  12. Miś pisze:

    Sa miody malinowe, jablkowe, korzenne. Stawialabym na kubek z kamionki na nieoficjalne okazje, dobra byla by tez herbata z miodem i cytryną. Miodowe latte, gdzie miod opada na dno i tworzy z mlekiem bialo-czerwona flage. Jesli lod do miodu, to tylko kamienne kostki do mrozenia. Ciekawe, czy mozna zrobic miod bez wody. To bylby dopiero miódniak.

  13. Panu Oppenheimer:

    Na ten temat kilka razy już pisałem na blogu.

    Niestety piwa na przyjęciach nie podajemy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s