Czy można zostawić część potrawy na talerzu?

Taki problem zgłosiła osoba podpisująca się jako „niepodam”: Na imprezach Sylwestrowych czy każdej innej u Nas w kraju czy za granica można spróbować nowych bardziej lub mniej wykwintnych dań. Co w przypadku gdy chcemy tylko kęsa spróbować albo danie nie przypadnie nam do gustu? „Pozostałości” musimy zjeść czy odłożyć jak gdyby nigdy nic?

Osoba podpisująca się jako „niepodam” założyła, jak się wydaje, że potrawy są na takich imprezach podawane w serwisie amerykańskim, czyli każdy dostaje je na talerzu. W takim wypadku możemy tylko potrawę rozgrzebać i spróbować.

Jednak nie powinno się podawać potraw na takich imprezach w tym serwisie, ale w serwisie familijnym lub rosyjskim (zwanym gdzieniegdzie niemieckim).

W serwisie familijnym podaje się potrawy w półmiskach, które stawia się na stół. Każdy sobie sam nakłada tyle ile chce. Za pierwszym razem powinniśmy wtedy nałożyć sobie odrobinę i gdy potrawa nam zasmakuje nałożyć więcej (gdy nam nie zasmakuje nie dokładamy jej sobie). Przy tym serwisie powinniśmy zjeść wszystko co sobie sami nałożymy.

W serwisie rosyjskim/niemieckim ktoś (np. kelner) chodzi z półmiskiem i każdemu nakłada z niego na talerz małymi kilkoma porcjami. Jeśli zakładamy, ze mało zjemy tej potrawy dziękujemy skinieniem głowy po nałożeniu pierwszej porcji (która jest zawsze malutka). Jeśli pozwolimy sobie nałożyć więcej powinniśmy to zjeść.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przyjęcia, Stół i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s