Czy dania z podrobów są zgodne z savoir vivre?

Ten problem zgłosił Pan Filip: Jak zapatruje się Pan na możliwość podania gościom na obiedzie smażonej wątróbki drobiowej (bądź wieprzowej) ze smażoną cebulką i startym jabłkiem?
Czy podroby są dopuszczalne w savoir vivre, czy ich serwowanie można uznać za nietaktowne? Jeśli tak, to co w takim wypadku ze szlachetnymi daniami kuchni polskiej, np. ozorkami w galarecie lub „zimnymi nóżkami” albo zupie z flaków?

Przesąd że podroby są „chamskie” pochodzi z PRL-u, bo komuniści w kółko karmili nas podrobami. Był taki czas, ze trzy dni w tygodniu były bezmięsne i wtedy serwowano podroby.

Podroby w kuchni savoir vivre zajmują ważne miejsce, uchodzą za przysmaki. Muszą być jednak najwyższej jakości (nie z kurczaka fermowego), a dania z nich powinny być wyrafinowane.

W Polsce flaki uchodzą (nie zawsze słusznie) za potrawę gminną, ale już np. w Rosji jadała je arystokracja (jako „flaki po polsku”). Ozorki i nóżki to wykwintne potrawy, choć jadał je i gmin (muszą być jednak własnej roboty i bez oszczędzania).

Marżę o tym by wróciły żołądki, serca, cynadry, płucka, mózg (cielęcy), ogony i ryje (świńskie), uszy (pojawiają się już w restauracjach policzki), kurczęta (bardzo małe kurczaki – trochę większe od pięści) koguty i kapłony (to akurat nie podroby). Z tych surowców można zrobić kulinarne cuda, wyrafinowane i przepyszne.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinaria, Stół. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Czy dania z podrobów są zgodne z savoir vivre?

  1. Paweł pisze:

    Aż mnie ciarki przychodzą.
    Lubię mięso, ale nie zajadam się nim „kilogramami”, ale jakbym miał zabić zwierzę dla „szlachetnych dań”, to już chyba wolałbym w ogóle nie zabijać i nie jeść.
    Tudzież potrawy bezmięsne też są szlachetne (i często, względnie, zdrowsze).
    Ale to jest oczywiście kwestia osobistych „preferencji”.

  2. Panu Pawłowi. ma Pan rację, ale trzeba też pamiętać, że liczy się też i różnorodność: wszystkiego po trochu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s