W jaki sposób zmienia się etykieta?

W jednym z wpisów napisałem o dokonywanych przez autorów niektórych podręczników zmianach w etykiecie, które próbują oni narzucić czytelnikom.
Stwierdziłem: „…ale są to nieprawomocne prywatne próby zmiany etykiety.”

Na to zareagował Pan Wanderer: „A jakie zmiany są „prawomocne” i „nieprywatne”?

Zmiany w etykiecie nie dotyczą istoty i meritum tylko stanowią dostosowanie etykiety do nowych zjawisk w życiu społecznym, dostosowanie takie, które powoduje, ze duch etykiety (czyli filozofia savoir vivre) jest najlepiej realizowany. Zmiany te mają taki charakter, ze 100% autorów, autorytetów, praktyków (łącznie z dyplomacja) je przyjmuje.

Kilka przykładów,

Do I wojny światowej na przyjęciu typu herbata (o godz. 17,00) podawano do herbaty tylko ciastka. Wiadomo było, ze4r osoba zaproszona zjadła już obiad. Po I wojnie światowej wielu ludzi przychodziło na takie przyjęcie głodnych (bo nie zdążyli zjeść obiadu). Wprowadzono zatem jako obowiązkowy element przyjęcia kanapeczki.

Do czasu wynalezienia telefonu można było odwiedzić kogoś bez zapowiedzi, chyba, że ta osoba ustaliła, że gości przyjmuje tylko np. we wtorki i piątki.

Po wynalezieniu telefonu trzeb wcześniej zadzwonić.

Do czasu, gdy w skład noża wchodziła substancje wchodzące w reakcję ze szparagami, szparagi jadło się widelcem i palcami. Gdy pojawiły się noze ze stali nierdzewnej szparagi je się widelcem i nożem.

Maile konstruuje się tak jak listy papierowe, ale z jednym wyjątkiem. Nie należy na nich wpisywać daty, bo pojawia się automatycznie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Filozofia savoir vivre. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s