Jak jeść chleb – po raz kolejny

Ten problem zgłosiła Pani Sylwia: Czy może Pan wyjaśnić co oznacza „łamiemy niewielki kawałek chleba czy bułki (taki na jeden kęs) i smarujemy go dżemem czy miodem, a następnie wkładamy do ust.” Co oznacza to łamiemy? Bierzemy z koszyka plasterek chleba, takiego ze skórką, że tak się wyrażę, kładziemy go na swój talerz i wtedy z niego odrywamy kawałki, które następnie smarujemy i wkładamy do ust? Odrywamy ten kawałek palcami czy sztućcami go odkrawamy? Jakiej wielkości powinien być ten kawałek?

Chleb bierzemy palcami (ale tylko ze swojego talerzyka do chleba; przenosimy chleb na swój talerzyk jakimś sztućcem). Jeśli w koszyku jest chleb w dużych kawałkach bierzemy go do ręki, drugą chwytamy ten kawałek przez serwetkę i odrywamy tę część, którą trzymamy ręka.
Od kawałka chleba, który znajduje się na naszym talerzyku do chleba odrywa,my małe kawałki, takie wielkości czereśni (większy rozpychałby nam jamę ustną i moglibyśmy się nim zadławić).

Odrywanie małych kawałków chleba, smarowanie ich masłem itd. jest pracochłonne, ale…
Zauważmy, że chleba je się dużo tam, gdzie jest bieda. W innych wypadkach jemy go mniej niż np. wędlin.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Stół i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s