Kuchnia staropolska i savoir vivre

Gdy napisałem, że zaczynam interesować się kuchnią staropolską pojawiły się dwa komentarze.

Oto jeden z nich, Pani M:
Szanowny Panie,
jeśli jest Pan zainteresowany rekonstruowaniem kuchni staropolskiej, to polecam Pana uwadze precę profesora Dumanowskiego, który zajmuje się tym od lat. Odtwarza dawne przepisy na podstawie dzieł historycznych i współpracuje z kucharzami oraz wytwórcami-rzemieślnikami, aby osiągnąć odpowiedni sposób przygotowania i smak potraw. Miałam kiedyś okazję uczestniczyć w jego wykładzie, który połączony był z degustacją dań i serdecznie polecam każdemu podobne doświadczenie.

Od razu zajrzałem pod adres:

http://wszystkodlakucharzy.com/author/jaroslaw-dumanowski/

A oto drugi Pani Alicji:

Stanisław Czerniecki Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw – pierwsza polska książka kucharska.

Mamy zatem źródła, z których możemy korzystać, by ubogacić naszą kuchnię tak jak nam to podpowiada savoir vivre.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinaria. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Kuchnia staropolska i savoir vivre

  1. LadyM. pisze:

    A Ćwierciakiewiczowa? Przeciez jest powszechnie dostępna. A to dawna kuchnia dworska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s