Dlaczego dziś jest tak wielu mistrzów kuchni?

Pani Trykotka napisała: A propos fizjologii, ale w innym (podkreślam) wymiarze, w kulturze obserwuję też obsesję gotowania, smaków, kuchni – wszyscy gotują, także publicznie, a media pieją z zachwytu nad aktorem, który „zdradza sekrety swojej kuchni”, Moim zdaniem, to już się robi niezdrowe. Czy Pan Doktor też to zauważył?

Świat savoir vivre to świat szacunku dla tradycji, świat w którym ludzie zdają sobie sprawę, że w dziedzinie kulinariów odpowiednik Bacha czy Mozarta pojawia się raz na wiele milionów. Dzisiejszy świat to świat zarozumialców i pyszałków, którym się zdaje, że jak będą „kreatywni” (również w kuchni) to będzie to powód do dumy. A to, obiektywnie rzecz biorąc, jest tylko żałosne (efektem są kulinarne jelenie na rykowisku lub plagiaty).

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinaria. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Dlaczego dziś jest tak wielu mistrzów kuchni?

  1. QCP pisze:

    Większość ludzi nie słuch już Bacha, czy Mozarta.

  2. I to boli, że żyjemy w takich barbarzyńskich czasach

  3. Małgorzata pisze:

    Zastanawiam się czy kiedykolwiek było tak, że większość ludzi słuchała Bacha czy Mozarta. Nam się wydaje, że ich współcześni nie mieli innego wyboru bo wtedy nie było innej muzyki. Była, większość ludzi słuchało czego innego, jeśli w ogóle słuchali czegokolwiek. Tylko, że ta muzyka nie przetrwała próby czasu. To daje do myślenia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s