Czy dziękujemy za obiad?

Ten problem zasygnalizowała Kasia K.: Zaszła do mnie koleżanka, którą poczęstowałam obiadem. Po posiłku podziękowała za towarzystwo podkreślając, ze nie dziękuje się za obiad ani podanie do stołu. Byłam lekko oburzona. Owszem będąc w restauracji z towarzystwem, gdzie każdy płaci za swój posiłkiem stosownym jest podziękowanie za wspólnie spędzony czas itp. Jednak w przypadku omawianym uważam, ze wypadało podziękować za przygotowanie i podanie dania przeze mnie (bezpłatnie) pod nos. Poza tym wszystko zależy od okoliczności i umiejętne stosowanie zasad savoir-vivre jest dopiero wyzwaniem.

Koleżanka Pani Kasi wyraźnie nie zna jednej z fundamentalnych zasad savoir vivre: nigdy nikomu (o ile to tylko możliwe) nie sprawiamy przykrości).

Podziękowanie za obiad to nie jest tylko formalny nakaz etykiety. To powinno w sposób spontaniczny i autentyczny wyrażać naszą wdzięczność, która osobie zapraszającej na obiad podejmującej starania i koszty z pewnością sprawi przyjemność. A oto przecież w savoir vivre chodzi.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Savoir vivre na co dzień, Stół. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s