Jedzenie ryb w całości

Ten problem zaprezentował Pan Michał: Mam pytanie odnośnie jedzenia ryb w całości (tych, które jemy specjalnymi sztućcami). Za każdym razem, kiedy otrzymałem specjalny nóż-łopatkę, był on tępy. Jak w takim wypadku prawidłowo usunąć płetwy i dokonać nacięcia wzdłuż grzbietu?
Dodatkowo, jak wygląda kwestia jedzenia skóry? Traktujemy ją jako odpadek, czy zależne jest to od naszych preferencji?

Nóż do ryby zawsze jest w istocie łopatką. Ma jednak również ostry szpic. Nigdy nie miałem z nim i z rybą w całości problemu (w rybie peszonej, a tym bardziej gotowanej każda jej część łatwo odchodzi).
Jeśliby jednak taki problem się faktycznie pojawił (to się może zdarzyć) można poprosić kelnera o nóż do steków (z ząbkami).

Jeść czy nie jeść skórę ryby?

To tylko kwestia gustu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Restauracja, Stół i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz